Flipped Classroom Nedir?
Eğitimde son dönemlerde sıkça adınız duyduğumuz bazı öğretmenler tarafından da sıkça uygulanmaktadır. Flipped calssroom geleneksel yöntemden ziyade, teknoloji kullanılarak oluşturulmuş bir öğretim yöntemidir. Flipped Classroom‘u Türkçeye “Dönüştürülmüş Sınıflar” olarak çevirebiliriz. İsminden de anlaşılacağı üzere geleneksel yöntemin baş aşağı çevrilerek uygulandığı bir yöntemdir. Bu yöntemle Bloom’un Tam Öğrenme Modeli’ne maksimum düzeyde katkıda bulunulabilir.
Ters yüz sınıf pedagojik temelleri yapılandırmacı öğrenme kuramına dayanmaktadır. Bu kurama göre öğrenciler bilgiyi olduğu gibi almazlar. Öğrenciler bilgileri almak için aktif olarak katılmaları gerekmektedir. Ters yüz sınıfta sınıf dışı öğrenme süreci öğrencinin kendisine bırakılmıştır.
Ters yüz sınıf modeli “sınıf dersi öncesi uygulamalar” ve “sınıf içi aktif eğitim etkinlikleri” olarak iki farklı bileşenden oluşmaktadır.
Ters yüz sınıflar beraberinde bazı sorunları da göz önüne sermektedir. Öğrencinin teknolojiye ulaşıp ulaşamadığı, alt yapı ve teknik aksaklıklar en sık karşılaşılan sorunlardır.
Sonuç; Ters Yüz sınıf modeli gerek mezuniyet öncesi gerekse de mezuniyet sonrası eğitimde giderek daha da çok kullanılmaktadır. Öğrenim ve öğrenme sürecinde teknolojinin kullanıldığı yeni bir strateji olarak karşımıza çıkan “ters yüz sınıf modeli” yükseköğrenim programlarında da giderek daha çok uygulanma şansı bulmaktadır.
KAYNAK: Prof. Dr. Cüneyt Orhan Kara (DERGİPARK)
0 Yorum