Gerek bilimsel gerekse teknolojik gelişmeler bir taraftan insanların yaşamını kolaylaştırmakta diğer bir taraftan ise insanların daha zor problemler ile yüzleşme zorunluluğunda bırakmıştır. Bu gelişmelere bağlı olarak bireyler mesleki kişisel ve sosyal alanlarda yaşamlarına devam ettirmekle sorumludur. Bireylerin bu süreçte bilimsel düşünme, öğretmenlerin ise bunların tetikleyicisi olmak zorundadır. Eğitim öğretim sürecinde yetiştirme, daha doğrusu öğretmenin eğitim-öğretim sürecinde öğrencilerin bilimsel düşünme becerilerini ortaya koymalarını sağlamak için 5E modeli geliştirilmiştir. Bu model yetişen kişinin öğrenme sürecinde tüm hareketlerini etkileyen bir modeldir. Böyle bir öğrenme sürecinde içerik, hedefler, ölçme değerlendirme gibi ögeler göz önünde bulundurulmalıdır.
5E Modeli Tarihçesi
5E Modeli yapılandırmacı yaklaşıma dayanmaktadır. 5E modeli 1970’li yıllarda Biyoloji Bilimi Program Çalışmaları (The Biological Science Curriculum Study-BSCS) grubunun yönetici araştırmacısı Roger Bybee tarafından geliştirilmiştir. 1977’de Bybee bu model kullanıldığında öğrencinin konuya odaklandığını, bilgiyi keşfettiğini organize ederek sınıflandırdığını yeni durumlara uyguladığını ve kavramlaştırdığını söylemektedir. Fakat bu becerilerin de çevresiyle girdiği etkileşimleri, deneyimleri, katıldığı etkinlerin sonucu olduğunu söylemektedir.
5E modeli aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır.
Dikkat Çekme, Ön Öğrenmeleri Ortaya Çıkarma, Öğrenme Etkinliğine Girme (Engage) |
Araştırma, Keşfetme (Explore) |
Açıklama (Explain) |
Transfer Etme, Derinleşme (Elaborate) |
Değerlendirme (Evaluation) |
Dikkat Çekme, Ön Öğrenmeleri Ortaya Çıkarma, Öğrenme Etkinliğine Girme (Engage)
Bir problem, olay veya durumla öğrencinin dikkati çekilir. Önceki bilgileri ile gelecekte öğreneceği kavramlar arasında ilişki kurulur.
Araştırma, Keşfetme (Explore)
Bu aşamada öğrenciler araştırma yapar ve düşüncelerini ortaya koyar. Yapılan araştırmalar ilk aşamadaki sorulara cevap verebilir. Öğretmen bu aşamada öğrencilere rehberlik etmeli onlara sorular sormalıdır. Öğrencilerin ihtiyaç duydukları materyalleri temin etmelidir.
Açıklama (Explain)
Açıklama ksımı modelin en kısa aşamasıdır. Öğrenciler elde ettikleri bilgileri ve süreçte yaşadıklarını anlatır. Öğretmen bu aşamada .eşitli yöntem veya tekniklerden yararlanabilir.
Transfer Etme, Derinleşme (Elaborate)
Bu aşamanın en büyük amacı sürecin, Bybee göre, (1997;181) kavramların ve kavramların genelleştirilmesidir. Transfer aşaması öğrencilere kavram yanılgılarını düzeltmelerini ve kavramların anlamlarını güçlendirilmeleri için fırsatlar verir.
Değerlendirme (Evaluation)
Bu aşamada öğrencilerin anlama düzeyi belirlenir. 5E modeli değerlendirmenin her aşamasında gözlemle, öğrencilerin katılımları ile sağlanması gerekir. Değerlendirme aşaması sürecin (öğrenme sürecinin) sonunda öğrenme ürünlerinin kontrol edilmesi açısından önemlidir.
0 Yorum