Hizmet içi eğitim, kamu görevlilerinin hizmete yatkınlığını sağlamak, verimliliklerini artırmak ve gelecekteki görev ve sorumlulukları için yetiştirme amacıyla, kurum içinde ya da kurum dışında, iş başında ya da iş dışında başvurulan eğitim etkinlikleridir. Ayrıca hizmet içi eğitim herhangi bir kurum personelinin görevleriyle ilgili bilgi, beceri ve tutumları kazanmalarını motive edecek etkinlikler olarak da tanımlanmaktadır (Gül, 2000; Kaya, Küçük ve Çepni, 2006).
Eğitim –öğretim faaliyetleri, planlı bir şekilde ilerleyen bir süreçtir. Bu faaliyetlerin düzenlenmesinde en büyük görev öğretmenlere düşmektedir. Bu nedenle eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamadan önce Eğitim Fakültelerinde eğitim gören öğrencilere verilen eğitim oldukça önemlidir. Bu bakımdan dolayı Eğitim Fakültesindeki öğretmen adaylarının bilgi bakımından gerekli donanımlara sahip olması gerekmektedir.
Farklı alanlarda sürekli olarak gelişmeler meydana gelmektedir. Bu süreçten en çok, eğitim–öğretim sürecine aktif olarak katılan öğretmenler ve öğrenciler etkilenmektedir. Gerek kurumların işleyişi gerekse kendi gelişimleri kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Eğitim Fakülteleri de bu süreci takip ederek, öğretmen adaylarının gelişmesine yardımcı olmaktadır.
Eğitimde istenilen sonuçların alınması için en önemli öğelerinden biri olan öğretmenlere sürekli olarak yenileşme imkânının verilmesi gerekmektedir. Bu amaçla hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi ve yürütülmesi gerekmektedir. Öğretmenlerin niteliklerinin geliştirilebilmesi ve öğretmen kimliğini kazandırılması hizmet öncesi ve hizmet içi eğitim süreçlerinin bütünleşmesi ile sağlanabilir. Uzun yıllar çalışan öğretmenlerin, gerek teknoloji, gerekse farklı alanlarda meydana gelen gelişmeleri takip ederek; bu gelişmelere göre kişisel ve mesleki gelişimlerini sürdürmeleri ve edindikleri bilgileri öğrencilerine aktarmaları gerekir. Bu yüzden, öğretmenlere yönelik uygulanan hizmet içi eğitim çalışmaları, öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimleri ve eğitimin devamlılığının sağlanması bakımından oldukça önemlidir.
BTY dersi için hizmet içi eğitim örneklerinden bazıları şunlardır(2018):
*FATİH Projesi – BTnin ve İnternetin Bilinçli ve Güvenli Kullanımı Kursu
*FATİH Projesi Etkileşimli Sınıf Yönetimi Kursu
*Network (CCNA 1) Kursu
*FATİH Projesi – Eğitimde Teknoloji Kullanımı Eğitici Eğitimi Kursu
*Eğitimde FATİH Projesi (Pardus Kullanımı) Kursu
http://oygm.meb.gov.tr/www/icerik_goruntule.php?KNO=28 adresinden 2001-2018 yılları arası yapılan tüm hizmet içi eğitim planlarına ulaşabilirsiniz.
0 Yorum