4
1 Paylaşım, 4 Beğeni

Eğitim

Öğrenme formal eğitim ortamlarının yanı sıra informal olarak da gerçekleşebilir. Günümüzde eğitim ihtiyacının karşılanması için kurulan en temel taşlarından birisi de okullardır. Okullarda gerçekleştirilen eğitimler beraberinde bazı olumsuzluklar da doğurmaktadır. Bu olumsuzluklardan bazıları şunlardır:
Tüm öğrenciler aynı seviyede değildir. Bu nedenle bir öğrenci konuyu daha erken kavrarken, başka bir öğrenci konuyu daha geç kavrayabilir. Bu sebeple bazı öğrencilerin daha fazla tekrara ihtiyacı vardır. Bu da beraberinde zaman problemini beraberinde getirmektedir. (Uşun, 2006)

  • Bazı öğrencilerin hastalık, ulaşım zorluğu vb. nedenlerle okula gitmesinin mümkün olmaması
  • Bazı sınıfların kalabalık olmasından dolayı öğretmen merkezli yaklaşımın benimsenmesi ve bunun sonucunda bazı öğrencilerin ders içerisinde pasif kalması
  • Aynı zamanda kalabalık sınıflarda yapılan etkinliklerde her öğrenci ile ilgilenilemeyecek ve katmakta güçlük çekilecektir(Duruhan, 2004).

Yukarıdaki olumsuzlukları da en aza indirmek ve ülkelerin eğitim ihtiyacını karşılamak için teknolojiden de yararlanma suretiyle ortaya açık ve uzaktan eğitim kavramları çıkmıştır.

Açık ve Uzaktan Eğitim Kavramları

Açık öğretim, geniş kitlelere, internet desteğiyle beraber, biraz daha düşük maliyetli, yaygın eğitim imkânı sunan uygulamaları ifade etmek için kullanılmaktadır. Uzaktan eğitim ise yüz yüze eğitimden farklı olarak, öğretmen ve öğrencinin farklı mekânlarda bulunduğu, basılı ve genellikle elektronik iletişim araçları ile insanların eğitim ihtiyacının karşılanmasıdır. Bu nedenle uzaktan eğitimi acil bir eğitim vermek, yeni alanlarda veya konularda eğitim kapasitesini artırmak, yaş arasındaki eşitsizliğin dengelenmesi, eğitim sisteminin kapasitesini artırmak için tercih edilen bir yöntemdir(Moore & Kearsley, 2011). Bu tanımlara bakarsak uzaktan ve açık eğitim kavramlarının tamamen pratik amaçlardan dolayı, farklı uygulamaları ifade etmek için kullanıldığını söyleyebiliriz (Özkul & Aydın, 2016).

Açık ve uzaktan eğitim kavramları her ne kadar birbirinin yerine kullanılsa da temel olarak farklılıklar mevcuttur. Uzaktan öğretim daha az sayıda öğrenci ile gerçekleşirken açık öğretim daha fazla öğrenciye hitap etmektedir. Ayrıca açık öğretim geleneksel öğretimin bir alternatifi olarak kullanılmasına rağmen; uzaktan eğitim geleneksel eğitim tamamlayıcısı olarak kullanılmaktadır.
Teknolojinin gelişmesiyle eğitimde yeni yöntem ve yaklaşımların da benimseneceği ve var olanların da sürekli güncellenmesi gerektiği aşikârdır. Açık ve uzaktan eğitim kavramları da bunlardan bazılarıdır. Bu kavramların eski ve geçerliliğini yitirmeye başlamış tanımları, özellikle internet ortamına yapılan bilinçsiz veri girişleri nedeniyle kavram karmaşıklığı yaşanmaktadır. Tanımlarının, teknolojinin gelişmesine bağlı olarak sürekli güncelleştirilmesi gerekmektedir. Yapılan bu tanımların da birbirine benzer olabilecek kavramların en temel farklılıklarına da değinmek suretiyle yapılmalıdır.

Yansıma Soruları:
1- Uzaktan eğitimde öğrenci sayısını düşürmeden ders verimini artırmak için ne tür etkinlikler, uygulamalar, araçlar yapılmalı veya tasarlanmalıdır?
2- Gelecekte uzaktan eğitim alanında bilgisayar ve telefon dışında kullanılabilecek alternatif araçlar/teknolojiler neler olabilir?

KAYNAKÇA

Duruhan, K. (2004). TÜRKİYEDE OKULDA GELENEKSEL ANLAYIŞ VE YÖNTEMLERLEİ İNSANYETİŞTİRMENİN OLUMSUZ ETKİLERİ. XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, (s. 3-4). Malatya.
Moore, M. G., & Kearsley, G. (2011, Nisan 22). Distance Education: A System View Of Online Learning. Google Books: https://books.google.com.tr/books?id=wXtsKAMiuAAC&printsec=frontcover&hl=tr&source=gbs_atb#v=onepage&q&f=false adresinden alındı
Özkul, A. E., & Aydın, C. H. (2016). Açık ve Uzaktan Öğrenme. Y. Kürşat, & G. ÇAĞILTAY içinde, Öğretim Teknolojilerinin Temelleri (s. 642). Ankara: PEGEM AKADEMİ.
Uşun, S. (2006). Kavramsal Çerçeve. S. Uşun içinde, Uzaktan Eğitim (s. 15). Ankara: NOBEL YAYIN DAĞITIM.

UZAKTAN EĞİTİM KAVRAM HARİTASI


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

4
1 Paylaşım, 4 Beğeni

Sizin Tepkiniz Nedir?

komik komik
15
komik
beğendim beğendim
14
beğendim
iğrenç iğrenç
6
iğrenç
Başarısız Başarısız
10
Başarısız
Sinirlendim Sinirlendim
6
Sinirlendim
Korkutucu Korkutucu
5
Korkutucu
Sevgi Sevgi
1
Sevgi
Zekice Zekice
9
Zekice
hate hate
3
hate
confused confused
11
confused
fail fail
6
fail
fun fun
5
fun
lol lol
1
lol
omg omg
15
omg
win win
11
win
Kadir

Legend

Merhaba, Ben Abdulkadir PALANCI. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Yüksek Lisans öğrencisiyim. Araştırarak yeni şeyleri öğrenmeyi seviyorum. Araştırırken çoğu bilgilerin eksikliği,yetersizliği vb. durumlarla çokca karşılaştım. Bundan dolayı öğrendiğim ve öğrenecek olduğum bilgileri düzenli ve kaliteli bir şekilde sizlerle de paylaşmak istediğim için bu siteyi hazırladım. Her geçen gün yazar kadrosu genişleyen takımımızın arasına sizleri de bekleriz.

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Açık ve Uzaktan öğrenme'de Yaşanan Kavram Karmaşası

 
Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı