Eğitim
Öğrenme formal eğitim ortamlarının yanı sıra informal olarak da gerçekleşebilir. Günümüzde eğitim ihtiyacının karşılanması için kurulan en temel taşlarından birisi de okullardır. Okullarda gerçekleştirilen eğitimler beraberinde bazı olumsuzluklar da doğurmaktadır. Bu olumsuzluklardan bazıları şunlardır:
Tüm öğrenciler aynı seviyede değildir. Bu nedenle bir öğrenci konuyu daha erken kavrarken, başka bir öğrenci konuyu daha geç kavrayabilir. Bu sebeple bazı öğrencilerin daha fazla tekrara ihtiyacı vardır. Bu da beraberinde zaman problemini beraberinde getirmektedir. (Uşun, 2006)
- Bazı öğrencilerin hastalık, ulaşım zorluğu vb. nedenlerle okula gitmesinin mümkün olmaması
- Bazı sınıfların kalabalık olmasından dolayı öğretmen merkezli yaklaşımın benimsenmesi ve bunun sonucunda bazı öğrencilerin ders içerisinde pasif kalması
- Aynı zamanda kalabalık sınıflarda yapılan etkinliklerde her öğrenci ile ilgilenilemeyecek ve katmakta güçlük çekilecektir(Duruhan, 2004).
Yukarıdaki olumsuzlukları da en aza indirmek ve ülkelerin eğitim ihtiyacını karşılamak için teknolojiden de yararlanma suretiyle ortaya açık ve uzaktan eğitim kavramları çıkmıştır.
Açık ve Uzaktan Eğitim Kavramları
Açık öğretim, geniş kitlelere, internet desteğiyle beraber, biraz daha düşük maliyetli, yaygın eğitim imkânı sunan uygulamaları ifade etmek için kullanılmaktadır. Uzaktan eğitim ise yüz yüze eğitimden farklı olarak, öğretmen ve öğrencinin farklı mekânlarda bulunduğu, basılı ve genellikle elektronik iletişim araçları ile insanların eğitim ihtiyacının karşılanmasıdır. Bu nedenle uzaktan eğitimi acil bir eğitim vermek, yeni alanlarda veya konularda eğitim kapasitesini artırmak, yaş arasındaki eşitsizliğin dengelenmesi, eğitim sisteminin kapasitesini artırmak için tercih edilen bir yöntemdir(Moore & Kearsley, 2011). Bu tanımlara bakarsak uzaktan ve açık eğitim kavramlarının tamamen pratik amaçlardan dolayı, farklı uygulamaları ifade etmek için kullanıldığını söyleyebiliriz (Özkul & Aydın, 2016).
Açık ve uzaktan eğitim kavramları her ne kadar birbirinin yerine kullanılsa da temel olarak farklılıklar mevcuttur. Uzaktan öğretim daha az sayıda öğrenci ile gerçekleşirken açık öğretim daha fazla öğrenciye hitap etmektedir. Ayrıca açık öğretim geleneksel öğretimin bir alternatifi olarak kullanılmasına rağmen; uzaktan eğitim geleneksel eğitim tamamlayıcısı olarak kullanılmaktadır.
Teknolojinin gelişmesiyle eğitimde yeni yöntem ve yaklaşımların da benimseneceği ve var olanların da sürekli güncellenmesi gerektiği aşikârdır. Açık ve uzaktan eğitim kavramları da bunlardan bazılarıdır. Bu kavramların eski ve geçerliliğini yitirmeye başlamış tanımları, özellikle internet ortamına yapılan bilinçsiz veri girişleri nedeniyle kavram karmaşıklığı yaşanmaktadır. Tanımlarının, teknolojinin gelişmesine bağlı olarak sürekli güncelleştirilmesi gerekmektedir. Yapılan bu tanımların da birbirine benzer olabilecek kavramların en temel farklılıklarına da değinmek suretiyle yapılmalıdır.
Yansıma Soruları:
1- Uzaktan eğitimde öğrenci sayısını düşürmeden ders verimini artırmak için ne
tür etkinlikler, uygulamalar, araçlar yapılmalı veya tasarlanmalıdır?
2- Gelecekte uzaktan eğitim alanında bilgisayar ve telefon dışında
kullanılabilecek alternatif araçlar/teknolojiler neler olabilir?
KAYNAKÇA
Duruhan, K. (2004). TÜRKİYEDE OKULDA GELENEKSEL ANLAYIŞ VE YÖNTEMLERLEİ İNSANYETİŞTİRMENİN OLUMSUZ ETKİLERİ. XIII. Ulusal Eğitim Bilimleri Kurultayı, (s. 3-4). Malatya.
Moore, M. G., & Kearsley, G. (2011, Nisan 22). Distance Education: A System View Of Online Learning. Google Books: https://books.google.com.tr/books?id=wXtsKAMiuAAC&printsec=frontcover&hl=tr&source=gbs_atb#v=onepage&q&f=false adresinden alındı
Özkul, A. E., & Aydın, C. H. (2016). Açık ve Uzaktan Öğrenme. Y. Kürşat, & G. ÇAĞILTAY içinde, Öğretim Teknolojilerinin Temelleri (s. 642). Ankara: PEGEM AKADEMİ.
Uşun, S. (2006). Kavramsal Çerçeve. S. Uşun içinde, Uzaktan Eğitim (s. 15). Ankara: NOBEL YAYIN DAĞITIM.
UZAKTAN EĞİTİM KAVRAM HARİTASI

0 Yorum