Koşul ifadeleri programlamada çok önemli bir yer tutmaktadır. Bunlardan diğer programalama dillerinde de kullanılan if else dir.
İf; eğer anlamı taşır. Örneğin bir markete girdiniz, raftan bir tane çikolata alacaksınız. Eğer çikolata 2 liraran fazlaysa almayacaksınız veya 2 liradan azsa alacaksınız. Kullanımı şu şekildedir:
if(fiyat>2)
console.WriteLine(“çikolata alındı”);
NOT: Örnekte de gördüğünüz üzere koşullardan sonra noktalı virgül kullanılmıyor. Bu kod parçasının burada bitmeyeceği, sonraki kod yapısını etkileyeceği anlamına gelir. Koşul yapısını birden fazla kod parçasını etkilemesini istediğimizde süslü parantezlerin ( { } ) içine almamız gerekiyor.
if(fiyat>100)
{
fiyat=fiyat-5;
Console.WriteLine(fiyat);
}
Örneği açıklamak gerekirse önce bir koşul yapısı oluşturduk. Eğer fiyat 100 liradan büyükse, fiyatta 5 lira indiime gitsin ve son fiyatı kullanıcıya versin.
ÖNEMLİ NOT: Önceki yazılarımda ele almadığım bir kod olan Console.ReadLine(); , kullanıcıdan değer almamızı sağlamaktadır. Videoyu izlemenizi öneririm.
Console.WriteLine(“isminizi yazınız…”);
string isim=Console.ReadLine();
Console.WriteLine(“İsminiz: “+isim)
Bir diğer koşul komutumuz else dir. Else, if yapısından sonra kullanılan, if yapısının sağlamadığı koşuldan sonra çalışan komutumuzdur. Örneğin çikolata örneğinde, 2 liradan fazlaysa kullanıcının dondurma alması gerektiğini söyleyebiliriz. Else kullanımı şu şekildedir:
if(fiyat>2)
console.WriteLine(“çikolata alındı”);
else
Console.WriteLine(“Dondurma alabilirsin”);
Örnekte görüldüğü üzere else den sonra parantez açılmamıştır. Else genellikle koşulların hiçbiri sağlanmıyorsa çalışır.
else if yapısı birden fazla koşullu ifadelerde yer alır. Örneğin çikolata 2 liradan fazlaysa dondurma alsın. Eğer dondurma da 2 liradan fazlaysa gofret alsın… else if yapısı if den sonra kullanılır. Birden fazla else if kullanıldığında, eğer bir tanesi koşulu sağlıyorsa, diğer koşullara bakılmaz. Bu nedenle if den sonra tekrar koşul yazılmak istenirse tekrar if yazmak yerine else if yazılır.Bu programımızın daha performanslı ve daha hızlı çalışmasını sağlar. Kullanımı şu şekildedir.
if (ortalama>=50)
{
if(finalnotu>=50)
{
Console.WriteLine(“Dersi geçtin.”);
}
else
{
Console.WriteLine(“Final notun 50 den düşük olduğu için kaldın”);
}
}
else
Console.WriteLine(“Ortalaman 50 den düşük olduğu için kaldın.”);
Örneği açıklamak gerekirse: Kullanıcının not ortalaması eğer 50 den büyükse; final notu 50 den büyükse geçsin, değilse kalsın. Kullanıcının not ortalaması 50 den küçükse kalsın.
Koşulları yazarken süslü parantez kullanımına dikkat etmenizi, mümkünse her koşul ifadesinden sonra süslü parantez kullanmanızı öneririm. Süslü parantezler kodları birbirinden ayırmanızı, koşul ifadeleri fazla olan yerlerde işinizi kolaylaştıracaktır.
0 Yorum