3
1 Paylaşım, 3 Beğeni

Yeni Dünya, teknolojinin gelişimi, internete olan erişimin kolaylaşması, akıllı telefonlar derken dijitallik ister istemez hayatımızın bir parçası oldu. İnsanların da bu dijital ortama duyduğu merakla dijital vatandaşlık arttı ve hızla artmaya da devam ediyor.Son zamanların da en çok konuşulan terimi halini almıştır. Bilgi teknolojisinin gelişmesiyle birçok işlem bilgisayar ve internet aracılığıyla yapılmaya başlanmıştır. Bu durumda teknolojik gelişimlere bir adaptasyonun sonucu olarak da dijital vatandaşlık terimi doğmuştur. Dijital dünya eğitim ve üretim gibi birçok alanda imkanların artışını da beraberinde getirmiştir. 

Dijital Vatandaşlık Nedir Ve Kime Denir?

Dijital vatandaşlık nedir ve kime denir sorularına bakacak olursak; gelişen teknoloji ile resmi işlemlerde, üretim ve eğitimde, sosyal iletişimde teknolojiyi doğru ve uygun şekilde kullanma becerisine sahip olan kişilere dijital vatandaş denir. Bu kavramın birçok boyutu vardır. E-devleti kullanabilen, dijital iletişime sahip, dijital alışveriş yapabilen, dijital ortamda üretim yapan, dijital ortamda eğitim alabilen ve bunların tümünü yaparken gerekli kurallara ve etik değerlere göre hareket eden, hak ve sorumluluklarının bilincinde olan kişiler dijital vatandaşlık kavramının içinde yer alır. 

Bilişim etiği hakkındaki yazımı okumak için tıklayabilirsiniz

http://kdrpnlc.com/bilisim-etigi/

Dijital dünyanın gelişmesiyle pek çok kişinin dijital vatandaş olması internetin ve teknolojinin daha da doğru kullanılması gerektiğini hatırlamamız gerekir. Çünkü teknoloji ve internet yararlı olduğu kadar bazen zararlı da olabilir. Tüm vatandaşların dijital dünyada etkili, eleştirel, güvenli ve sorumlu bir şekilde var olmaları için eğitim verilmesi şimdiki dönemde tavsiye edilen bir gerçeklik halini almıştır. 

Dijital Vatandaşlığın Boyutları Neler?

Dijital vatandaşlık 9 boyuttan oluşmaktadır. Bu boyutlara baktığımızda hem bilinmesi hem de var olması gereken nitelikler olarak düşünülebilir. Birinci boyutu dijital erişimdir. Cinsiyet, yaş, ırk, etnik köken, fiziksel ve zihinsel farklılıklar göz edilmeden teknolojik imkanlara dijital bir erişim sağlanmasıdır. İkincisi ise dijital ticarettir. Kişinin elektronik ortamda bir şeyi satma ya da satın alabilme yeterliliğine sahip olabilmesidir. Üçüncüsü belki de herkes tarafından çok sık yapılan dijital iletişimdir. Teknolojinin değişip iletişim araçlarının dijitalleşmesini farkında olmaktır. Cep telefonu, anlık mesajlaşma ve e-mail araçları gibi. Dördüncüsü dijital okur-yazarlıktır. Öğrenme ve öğretme sürecinde dijitalliğin varlığını bilmek ve kullanmak anlamına gelir. Beşincisi dijital etiktir. Sanal dünya olmasına rağmen her şeyin bir standartı olduğunu bilmek ve buna kullanmaktır. Altıncısı dijital kanun; sanal dünyada yapılan işlerin de bir sorumluluğu olduğu ve kanunlarla yaptırım altına alındığı anlamına gelir. Diğer geriye kalan boyutlar ise dijital sağlık, dijital haklar ve sorumluluklar ve son olarak da dijital güvenliktir. 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

3
1 Paylaşım, 3 Beğeni

Sizin Tepkiniz Nedir?

komik komik
4
komik
beğendim beğendim
5
beğendim
iğrenç iğrenç
13
iğrenç
Başarısız Başarısız
18
Başarısız
Sinirlendim Sinirlendim
13
Sinirlendim
Korkutucu Korkutucu
12
Korkutucu
Sevgi Sevgi
7
Sevgi
Zekice Zekice
15
Zekice
hate hate
8
hate
confused confused
16
confused
fail fail
11
fail
fun fun
10
fun
lol lol
6
lol
omg omg
3
omg
win win
16
win
Kadir

Legend

Merhaba, Ben Abdulkadir PALANCI. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Yüksek Lisans öğrencisiyim. Araştırarak yeni şeyleri öğrenmeyi seviyorum. Araştırırken çoğu bilgilerin eksikliği,yetersizliği vb. durumlarla çokca karşılaştım. Bundan dolayı öğrendiğim ve öğrenecek olduğum bilgileri düzenli ve kaliteli bir şekilde sizlerle de paylaşmak istediğim için bu siteyi hazırladım. Her geçen gün yazar kadrosu genişleyen takımımızın arasına sizleri de bekleriz.

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dijital Vatandaşlık

 
Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı