Yeni Dünya, teknolojinin gelişimi, internete olan erişimin kolaylaşması, akıllı telefonlar derken dijitallik ister istemez hayatımızın bir parçası oldu. İnsanların da bu dijital ortama duyduğu merakla dijital vatandaşlık arttı ve hızla artmaya da devam ediyor.Son zamanların da en çok konuşulan terimi halini almıştır. Bilgi teknolojisinin gelişmesiyle birçok işlem bilgisayar ve internet aracılığıyla yapılmaya başlanmıştır. Bu durumda teknolojik gelişimlere bir adaptasyonun sonucu olarak da dijital vatandaşlık terimi doğmuştur. Dijital dünya eğitim ve üretim gibi birçok alanda imkanların artışını da beraberinde getirmiştir.
Dijital Vatandaşlık Nedir Ve Kime Denir?
Dijital vatandaşlık nedir ve kime denir sorularına bakacak olursak; gelişen teknoloji ile resmi işlemlerde, üretim ve eğitimde, sosyal iletişimde teknolojiyi doğru ve uygun şekilde kullanma becerisine sahip olan kişilere dijital vatandaş denir. Bu kavramın birçok boyutu vardır. E-devleti kullanabilen, dijital iletişime sahip, dijital alışveriş yapabilen, dijital ortamda üretim yapan, dijital ortamda eğitim alabilen ve bunların tümünü yaparken gerekli kurallara ve etik değerlere göre hareket eden, hak ve sorumluluklarının bilincinde olan kişiler dijital vatandaşlık kavramının içinde yer alır.
Bilişim etiği hakkındaki yazımı okumak için tıklayabilirsiniz
http://kdrpnlc.com/bilisim-etigi/
Dijital dünyanın gelişmesiyle pek çok kişinin dijital vatandaş olması internetin ve teknolojinin daha da doğru kullanılması gerektiğini hatırlamamız gerekir. Çünkü teknoloji ve internet yararlı olduğu kadar bazen zararlı da olabilir. Tüm vatandaşların dijital dünyada etkili, eleştirel, güvenli ve sorumlu bir şekilde var olmaları için eğitim verilmesi şimdiki dönemde tavsiye edilen bir gerçeklik halini almıştır.
Dijital Vatandaşlığın Boyutları Neler?
Dijital vatandaşlık 9 boyuttan oluşmaktadır. Bu boyutlara baktığımızda hem bilinmesi hem de var olması gereken nitelikler olarak düşünülebilir. Birinci boyutu dijital erişimdir. Cinsiyet, yaş, ırk, etnik köken, fiziksel ve zihinsel farklılıklar göz edilmeden teknolojik imkanlara dijital bir erişim sağlanmasıdır. İkincisi ise dijital ticarettir. Kişinin elektronik ortamda bir şeyi satma ya da satın alabilme yeterliliğine sahip olabilmesidir. Üçüncüsü belki de herkes tarafından çok sık yapılan dijital iletişimdir. Teknolojinin değişip iletişim araçlarının dijitalleşmesini farkında olmaktır. Cep telefonu, anlık mesajlaşma ve e-mail araçları gibi. Dördüncüsü dijital okur-yazarlıktır. Öğrenme ve öğretme sürecinde dijitalliğin varlığını bilmek ve kullanmak anlamına gelir. Beşincisi dijital etiktir. Sanal dünya olmasına rağmen her şeyin bir standartı olduğunu bilmek ve buna kullanmaktır. Altıncısı dijital kanun; sanal dünyada yapılan işlerin de bir sorumluluğu olduğu ve kanunlarla yaptırım altına alındığı anlamına gelir. Diğer geriye kalan boyutlar ise dijital sağlık, dijital haklar ve sorumluluklar ve son olarak da dijital güvenliktir.
0 Yorum