İşlemciler bilgisayarların kalbini oluşturmaktadır. Diğer adıyla CPU silikondan yapılmaktadır. Çok küçük boyutlardaki işlemciler çok dayanıklı şekilde tasarlanarak piyasaya sürülüyor. En düşük modeli bile, kullanım haline gelene kadar çok detaylı bir süreçten geçiyor.

Piyasada çok sayıda farklı işlemci bulunmaktadır. Bunca karmaşıklığın yanı sıra işlemci üreten firmalar transistor boyunun küçültebilmek için büyük bir çaba veriyor. Bütün işlemci üreten firmalar faklı yollar deniyor.

İşlemcinin Hazır Hale Gelebilmesi İçin Geçtiği Süreçler Silikon Külçeler

Yeryüzünde oksijenden sonra en çok bulunan madde silikon olmakla birlikte çok bulunması her yerde saf halde karşımıza çıkacağı anlamına gelmiyor. Kum tanelerinde bulunan silikonu öncelikle saf hale getiriliyor ve sonra bu silikon 100 gramlık külçeler haline getiriliyor.

Yonga Plakaları

100 gram ağırlığına getirilen ve 30 cm çapında olan silikon külçeleri 1 er milim kalınlığında dilimlenir. Bu dilimlere yonga plakası veya wafer denir. Bu plakaların iyice cilalanması gerekir.

Işığa Dayanıklı Katman

İyice cilalanan ve kesilen yonga plakaları ışığa dayanıklı desenli bir katman ile kaplanır. Böylece iyon bombardımanına maruz kaldığında bu desene göre ortaya bir yapı çıkar.

İyon Bombardımanı

Işığa dayanıklı katman ile kaplanan ve deseni oluşan plakalar. Daha güçlü iyon ışınlarına maruz bırakılarak plakanın iletkenlik özellikleri değiştirilir. Bu sayede bazı bölgeler iletken bazıları ise yalıtkan olur. Bu işlemden sonra ışığa dayanıklı katman çıkarılır.

High-K Dielektrik Madde

İyon bombardımanındaki sonraki işlem ise high-k adlı dielektrik maddedir. Bu maddenin özelliği ve amacı yalıtkan olup elektrik kaçaklarının önlenmesi ve uzun vadede güç açısından daha verimli olması amaçlanır. High-k bir atom boyutu kalınlığındaki katmanlar haline getirilir.

Filtreden Gelen Mikroskobik Desen

High-k katmanının üzerine bu kez de ışığa dayanıklı bir madde eklenir. Plaka döndürülerek bu maddenin her noktaya eşit olarak yayılması sağlanır. Filtrenin şekline göre gelen ışık maddeyi çözer ve böylece ortaya özel bir şekil çıkar.

Filtrenin İzi

Yapılan son işlemden sonra tek bir trasisor görülür. Daha sonra, özel çözücü maddelerde ışıktan etkilenen bölüm silinir.

Son Şekil

Bir sonraki aşamada ise mor ötesi ışıktan etkilenmeyen kısmı ve alt sırada bulunan high-k’ yi çözen bir madde kullanılır.

Kutular Hazır

Üreticiler işlemcileri özel kutulara koyarak kullanıcılara ulaştırır.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

komik komik
15
komik
beğendim beğendim
14
beğendim
iğrenç iğrenç
6
iğrenç
Başarısız Başarısız
10
Başarısız
Sinirlendim Sinirlendim
6
Sinirlendim
Korkutucu Korkutucu
5
Korkutucu
Sevgi Sevgi
1
Sevgi
Zekice Zekice
9
Zekice
Kadir

Legend

Merhaba, Ben Abdulkadir PALANCI. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Yüksek Lisans öğrencisiyim. Araştırarak yeni şeyleri öğrenmeyi seviyorum. Araştırırken çoğu bilgilerin eksikliği,yetersizliği vb. durumlarla çokca karşılaştım. Bundan dolayı öğrendiğim ve öğrenecek olduğum bilgileri düzenli ve kaliteli bir şekilde sizlerle de paylaşmak istediğim için bu siteyi hazırladım. Her geçen gün yazar kadrosu genişleyen takımımızın arasına sizleri de bekleriz.

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İşlemci (CPU) Nasıl Yapılır?

 
Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı