Gelişen teknoloji sayesinde artık dijital ortamda tasarladığımız bir planı çıktı olarak alabilmekteyiz. Dijital ortamda tasarlanan 3 boyutlu tasarımları çıktı olarak almamızı sağlayan bu üst teknolojiyi 3 boyutlu yazıcılara borçluyuz. Üstelik sadece tasarladığımız bir nesnenin yahut görüntünün değil, tarayıcı ile tarattığımız bir resmin de 3 boyutlu çıktısını alabilmemiz artık mümkün. 1990’lı yıllardan beridir hayatımızda olan bu sistem özellikle son zamanlarda büyük bir gelişim göstererek, kullanım alanlarını daha da yayınlaştırmıştır.
3B Yazıcıların Çalışma Prensibi
Filament adı verilen, ısı ile eriyen plastik bir maddenin kâğıt niyetine kullanıldığını düşünelim. Ve tasarımımızın bu kâğıt üzerine eriyip dökülerek, eklemeli bir şekilde kalıp aldığını hayal edelim. İşte 3 boyutlu yazıcıların çalışma mantığını anlamaya başlıyoruz.
Dijital ortamdaki bazı tasarım destekli programlarda (AutoCad, 3DSMAX… gibi) tasarlanan bir çizim, bilgisayar ortamına uygun uzantı ile kaydedilir. Ve kaydedilen uzantıyı algılayan 3 boyutlu yazıcı, filamenti eriterek bir kalıp yazdırmaya başlar. Bu şekilde, bilgisayar ortamında tasarladığımız bir çizimi 3 boyutlu yazıcılar sayesinde elle tutulur bir nesne formatına getirebilmekteyiz.
3B Yazıcıların Kullanım Alanları
Tasarım gerektiren her türlü sektörde 3 boyutlu yazıcıları kullanabiliriz. Tasarım prototipleri, hediyelik eşyalar, okul gereçleri, kırtasiye gereçleri ve daha birçok 3 boyutlu nesneyi tasarlayıp bu yazıcılardan çıktı elde edebilmekteyiz. Ayrıca biyomedikal alanında da yeni bir dönem başlatan 3 boyutlu yazıcılar, kullanım alanlarını gün geçtikçe geliştirmekte.
3B Kalemi
3 boyutlu yazıcıların gelişimini ve yaygınlaşmasını sağlayan uzmanlar, “bunun üzerine daha ne katabiliriz?” fikri ile yola çıkarak, 3 boyutlu yazıcıların prensibi ile çalışabilen bir kalem icat etmeyi başarmışlardır. Ve şu anda 3 boyutlu kalemlerin kullanımı da en az yazıcılar kadar yaygınlaşmış durumda. Tasarım şirketleri, hobi düşkünleri, eğitimciler hem günlük hayatlarında hem de iş hayatlarında bu kalemi yaygın bir şekilde kullanmaktadırlar.
Görüldüğü üzere, teknolojinin gelişmesi ve eklenerek ilerlemesi sayesinde bundan yirmi yıl önce hayal dahi edemediğimiz aletlerin kullanımına geçmiş bulunmaktayız. Bir sonraki aşamanın ne olacağı hepimiz için büyük bir merak konusu.
Anahtar Kelimeler: 3 boyutlu tasarım, 3 boyutlu yazıcı, 3 boyutlu çıktı, filament, 3 boyutlu kalem
0 Yorum