Disiplinler arası yaklaşım son dönemlerde üzerinde sıkça durulan bir yaklaşım haline gelmiştir. Akademik alanda bir disiplinin tanımı ilgili alanın yapısı, organize edilebilmesi ile ilişkilidir. Bir akademik disiplinin pratik olarak uygulanabilirliği, eğitim kurumları haricindeki meslek gruplarının kendilerini sistematik olarak geliştirebilmesi, sosyal alandaki tutarlılığına ve diğer disiplinler ile ilişkilerine bağlıdır (Tight, 1988). Malcolm Tight uzaktan eğitimi bir disiplin ve halen gelişmekte olan bir disiplin olarak kabul etmektedir. Malcolm Tight’a göre Goodland uzaktan eğitimin tam olarak disiplin olarak görmediğini söylemektedir (Tight, 1988). Holmberg’e göre Coldeway’da bu tartışmaları gereksiz bulduğunu ve bu tartışmaların bir sonuca varamayacağı aktarmaktadır (Holmberg, 2005). Bir alanın disiplin olarak tanımlanması için bazı özellikleri taşıması gerektiğini savunan kişilerden birisi olan Sparkes bunlardan bazılarının ise şunlar olduğunu söylemektedir(Holmberg, 2005);
- Gerçek ve uygun sorunlar neticesinde gelişmeli,
- Teorik ve kavramsal olarak bir büyüme kaydetmeli,
- Temel fikirlerin haricinde kendi ilişkileri de olmalıdır.
Tüm bu tartışmaların sonucunda uzaktan eğitimin bir disiplin olduğunu söyleyebiliriz(Holmberg, 2005). Bir disiplin alanında emek veren uzmanlar yapılan tartışmalar sonucunda benzer sonuçlara sahip olabilir, bunun sonucunda da ortak bir dil kullanabilirler (Rumble, 1988). Bu kapsamda yapılan tartışmalar, disiplin olarak kabul edilmesi için sıralanan özellikler, alandaki boşluklar, eksiklikler, kuramlar yöntemler uzmanlar tarafından tartışıldıktan sonra giderilebilir ve oluşturulabilir. Uzaktan eğitim alanında yapılan ihtiyaç analizleri ve bu ihtiyaçların karşılanması için yapılan çalışmalar, geliştirilen yöntemler, araçlar ve medya organizasyonlar, yöntemler bu tartışmaların sonucunda gelişmiş ve halen de gelişmeye devam etmektedir(Holmberg, 2005). Bu gibi tartışmaların uzun soluklu olası halinde diğer disiplinlerin uygulayıcıları tarafından tehdit olarak algılanabilir (Tight, 1988). Bu açıdan uzaktan eğitim alanında yapılan ‘disiplin’ tartışmalarından ziyade ‘disiplinler arası’ çalışmalarına yoğunluk verilmesi takdirde daha fazla verim alınabilir. Disiplinler arası öğretimin daha fazla yaygınlık kazandırılabilmesi ve daha verimli olması için yapılan uygulamalardan yola çıkılarak yeni uygulamalar geliştirilebilir ve bu yönde program geliştirilerek, öğretim uygulamalarına yer verilebilir(Yıldırım, 1996).
KAYNAKÇA
Holmberg, B., Hrsg. Bernath, & Busch, F. W. (2005). The evolution, principles and practices of distance education (Vol. 11). Bis.
Rumble, G. (1988). Animadversions upon the concept of distance education as a discipline. International Journal of E-Learning & Distance Education, 3(1), 39-56.
Yıldırım, A. (1996). Disiplinlerarası öğretim kavramı ve programlar açısından doğurduğu sonuçlar. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(12).
Tight, M. (1988). Distance education: discipline and service. International Journal of E-Learning & Distance Education/Revue internationale du e-learning et la formation à distance, 3(1), 81-84.
0 Yorum