Uzaktan eğitim sunmuş olduğu esnek zaman, mekân ve ayrıca toplumların eğitim ihtiyaçlarına cevap verebilmesi nedeniyle tercih edilmektedir. Web teknolojilerinin yayılması, teknolojinin ve özellikle teknolojik donanımların gelişmesi uzaktan eğitim alanında etkili olmuştur. Özellikle üniversitelerin sunmuş olduğu uzaktan eğitim olanakları, bu doğrultuda sunulan seçmeli dersler, derslere katılmaları için yapılan etkinlik/etkileşim (öğrenci-öğrenci, öğrenci-öğretmen) imkânlarını sağlamaları eğitimin daha verimli ve etkili şekilde verilmesini sağlamıştır. Tüm bu uygulamalarda olumsuzluklar veya eksiklikler sonucunda eğitimi olumsuz etkileyen durumlarda meydana gelebilmektedir.
Uzaktan eğitim alanındaki eksikliklerden birisi web tabanlı ortamların kullanımında, yönetilmesinde ve yeteri kadar etkileşimli materyallerin sağlanamamasıdır. Bu eksikliğin nedenlerinde birisi uzaktan eğitim programlarını yöneten merkezlerde yaşanan problemlerin farkına varılmamasıdır (Bilgiç & Tüzün, 2015). İlgili problemler iyi bir planlama sayesinde gerek açılan programlar gerekse yeni açılacak olan programlarda yaşanan veya yaşanabilecek sorunların önüne geçilebilecektir. Bu kapsamda Peters ’in geliştirmiş olduğu ‘Öğretimin Sanayileşmesi Kuramı’ esas alınıp yorumlanıp kuruma/gruba entegre edilebilir. Bu kuramın verimlileştirme, organizasyon, standartlaştırma, seri üretim, planlama özellikleri temel alınabilir (Gülbahar & Kalelioğlu, 2019). Böylece analiz, planlama ve materyal geliştirme ve uygulama basamağının bir kısmı daha sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Uzaktan eğitimde bilişsel kazanımların yanında psikomotor becerilerin de kazandırılmasına yönelik dersler de verilmektedir. Fakat bu becerilerin değerlendirme aşamasında eksiklikler/hatalar meydana gelmektedir. Bunun sebebi eğitim programlarında öğretim elemanlarının yeteri kadar istek ve merak duygusuna sahip olamadığından, alışkanlıklarının dışına çıkamadığından alternatif ölçme ve değerlendirme araçlarını kullanmamaktadırlar(Bilgiç & Tüzün, 2015). Bu eksiklikler; kuramsal alandan kaynaklanan eksiklikler, bu konuda gerçekleştirilen araştırmaların ve uygulamaların yetersizliği/eksikliğinden de kaynaklanabilir. Özellikle psikomotor becerilerin kazandırılması ve değerlendirilmesi sürecinde öğrenci portfolyosunun elektronik ortamlarda saklanması daha sağlıklı bir değerlendirme yapılmasına olanak sağlayabilir. Ayrıca bu konuda ödevlendirmeler verilerek akran değerlendirilmesinin yapılması ve anında geribildirimin verilmesi yoluyla daha kalıcı kazanımlar sağlanabilir. Teknolojinin de imkânları göz önüne alındığında özellikle değerlendirme aşamasındaki kuramsal çalışmalar geliştirilip iyileştirildiği teknolojinin olanaklarından etkili bir şekilde faydalanıldığı, bu konudaki eğitimcilere istek ve merak duygusu aşılandığı takdirde insanların uzaktan eğitime karşı bakış açılarının değişeceğini düşünüyorum.
Uzaktan eğitimde karşılaşılan sorunlardan tamamını kuramsal eksikliklere dayandırmak doğru değildir(Karataş, 2003). Bu nedenle uzaktan eğitimde karşılaşılan sorunların tamamının kuramsal olarak değil, kuramların yorumlanmasının ve uygulanmasının eksikliğinden dolayı kaynaklandığını söyleyebiliriz.
KAYNAKÇA
Bilgiç, H. G., & Tüzün, H. (2015). Yükseköğretim kurumları web tabanlı uzaktan eğitim programlarında yaşanan sorunlar. Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 1(3), 26-50.
Gökmen, Ö. F., Duman, İ., & Horzum, M. B. (2016). Uzaktan eğitimde kuramlar, değişimler ve yeni yönelimler. Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 2(3), 29-51.
Gülbahar, Y., & Kalelioğlu, F. (2019). Uzaktan Eğitim Sürecinde Kuram, Yöntem ve Yaklaşımlar. acikders.ankara.edu.tr: https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/76385/mod_resource/content/0/e-ogrenme-03.pdf adresinden alındı
Karataş, E. (2003). Yüz yüze ve uzaktan eğitimde öğrenme deneyimlerinin eşitliği. Eğitim Bilimleri ve Uygulama, 2(3), 91-104.
0 Yorum