Birbirine geçmiş 5 çemberden oluşan soldan sağa mavi, sarı, siyah, yeşil ve kırmızı renkli olimpiyat halkaları, sporun önemini, birlik ve beraberliği, ve kardeşçe yaşamayı temsil etmektedir. Zaten olimpiyatların amacı da budur. Spor eylemi altında dünyanın her yerinden sporcuları bir araya getirerek fairplay ruhu içinde yarışmalarını sağlamak, olimpiyatların öncelikli amacını oluşturmaktadır. 

Bu logo 1912 yılında Baron Pierre de Coubertin tarafından tasarlanmıştır. Olimpiyat halkalarının renklerini oluşturan mavi, sarı, siyah, yeşil ve kırmızı renkleri de 1912 yılında Stockholm’de düzenlenen olimpiyatlara katılan ülkelerin bayraklarının renkleridir. Aynı zamanda bu beş halka dünya üzerindeki bütün kıtaları da temsil etmek üzere tasarlanmaştır. Mavi renkli halka Avrupa kıtasını, Sarı renkli halka Asya kıtasını, Siyah renkli halka Afrika kıtasını, Kırmızı renkli halka Amerika kıtasını, Yeşil renkli halka Avustralya kıtasını temsil etmektedir. 

Olimpiyat Alevinin Tarihi

Olimpiyat halkalarının tarihi her ne kadar geçtiğimiz yüzyıl gibi kısa bir zamana da uzansa, olimpiyat alevinin tarihi antik Yunan’a kadar dayanmaktadır. Antik Yunan halkının inanışlarına göre, ateş mitolojik Yunan tanrısı Zeus’u temsil etmektedir. Efsaneye göre Zeus ateşi yarattıktan sonra Titan Prometheus, ateşi Zeus’tan çalar ve insanlığa hediye eder. Bu şekilde insanlar ateşe ve aydınlığa kavuşmuştur. İşte olimpiyatlarda yakılan meşale tam olarak bu aydınlığı ve ateşi, bir başka deyişle medeniyete atılan ilk adımı temsil eder. Olimpiyat meşalesinin kullanıldığı ilk olimpiyat 1928 yılında gerçekleşmiştir. Olimpiyat ateşi, bugün hala Olimpiyatlar başlamadan birkaç ay öncesinde Olympia bölgesinden alınmaktadır. 

İnanışa göre olimpiyat oyunlarının başlangıcı yine antik Yunan zamanlarına dayanmakta. Mora yarımadası Olympia bölgesinde Herakles ve 4 kardeşi (toplamda olimpiyat halkalarında olduğu gibi 5 kişi) Zeus’u eğlendirmek için sportif yarışlar düzenlermiş ve kazanana zeytin dalından yapılmış bir taç hediye edilirmiş. Bu efsane daha sonraları M.Ö. 700’lü yıllarda yine Olympia bölgesinde bu yarışları halkın eğlenmesi amacıyla yapılması fikrini doğurmuş. Ve Roma Kralının M.S. 300’lü yıllarda Hristiyanlığı kabul etmesiyle de 1000 yıllık sürecin ardından iptal edilmiş. 

4 yılda bir düzenlenen Olimpiyat oyunları 2020 yılının Temmuz ayında Japonya’da düzenlenecektir. 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

komik komik
7
komik
beğendim beğendim
8
beğendim
iğrenç iğrenç
16
iğrenç
Başarısız Başarısız
2
Başarısız
Sinirlendim Sinirlendim
16
Sinirlendim
Korkutucu Korkutucu
14
Korkutucu
Sevgi Sevgi
12
Sevgi
Zekice Zekice
18
Zekice
hate hate
11
hate
confused confused
3
confused
fail fail
15
fail
fun fun
13
fun
lol lol
10
lol
omg omg
6
omg
win win
3
win
Kadir

Legend

Merhaba, Ben Abdulkadir PALANCI. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Yüksek Lisans öğrencisiyim. Araştırarak yeni şeyleri öğrenmeyi seviyorum. Araştırırken çoğu bilgilerin eksikliği,yetersizliği vb. durumlarla çokca karşılaştım. Bundan dolayı öğrendiğim ve öğrenecek olduğum bilgileri düzenli ve kaliteli bir şekilde sizlerle de paylaşmak istediğim için bu siteyi hazırladım. Her geçen gün yazar kadrosu genişleyen takımımızın arasına sizleri de bekleriz.

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

OLİMPİYAT HALKALARI VE ALEVİ'NİN BİLİNEN TARİHİ

 
Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı