Dünyada hızla yayılan Maker hareketi (maker movement), kendin yap kültürü ve teknolojinin birleşmesiyle 2005 yılında Amerika’da ortaya çıkmıştır. Teknolojinin ucuzlaşması ve internetin yaygınlaşmasıyla ortaya çıktığı düşünülen maker hareketi, yeni bir endüstri devrimi olarak adlandırılmaktadır. Teknolojinin gelişmeşerek ilerlemesi ile birlikte elde edilen bilgiler, herkese ulaşılabilir hale gelmiş ve bunun sonucunda da bir şeyler üretmek çok daha kolay hale gelmiştir.

Maker hareketinin öncüsü olan Dale Doughert ayrıca da Maker Media’nın CEO’suna göre;  maker hareketi öğrencilerin eğitimi tüketen değil, eğitime üretim yapan insanlar olmalarını beklediğini söylemektedir. Böylece eğitimde dönüşümü sağlanması amaçlanmaktadır. Öğrencilerin yaratıcılığı köreltilmezse kendi kendilerine öğrenebilen ve kendilerini yönlendirebilen kişiler olabileceklerine inanmaktadır. Doughert ayrıca yapabileceklerin hayal gücü kadar sınırsız olduğunu söylemektedir.

Maker ruhuna bakacak olursak; herkesin üretim yapabileceğine ve yapması gerektiğine inanır. Bu ruhun temelinde rekabet yerine paylaşım, para yerine yetenek, yoğun ezber ve bilgi yerine deneyim vardır. 

Peki, Maker dediğimiz kişi kimdir? Maker aslında İngilizcede DIY (do it yorself )yani kendi kendine yapma anlamına gelir. Kendi başınıza yaptığınız ve ortaya bir şey çıkartılan her şeyi içerir. Yazdığınız bir kod, kendi kendinize yaptığınız bir drone, 3 boyutlu yazılar ile bir şeyler üretip bunu basmak ve hatta kendinize ait bir yemek tarifinizin olması Maker olduğunuz anlamına gelir. Özellikle yeni nesil çocukların maker olduğunu, bilgisayar oyunu oynarken yeni kodlar ürettiği ve farklı oyunlar yarattığında, oyuncaklarını tamir ettiklerinde, söküp tekrar kurduklarında anlayabilirsiniz. Bu çocuklara doğru eğitim verildiğinde ki 5 yaşından itibaren başlanabilir, geleceğin robot üreticileri ve teknoloji geliştiricileri arasında olurlar. 

Ayrıca maker ruhunun en çok beslendiği şey deneyim ve paylaşmak olduğu için ortaya çıkarılan her ne ise bu paylaşılır ve internet ve teknolojinin gelişimi sayesinde de herkese ulaştırılır. Ayrıca deneyim kazanmak için tabii ki önce başarısız olunabilir. Zaten maker hareketinde yap, başarısız ol ve sonra tekrar yap vardır. Vazgeçmeden ve korkmadan makerların tekrar denenmesini söyler. Daha da detayına girecek olursak 5 çeşit Maker vardır. Bunlar; kendi kendine öğrenen maker (self-learner), kendi yapan maker (DIY), ürettiğini iş olarak yapan maker ( promaker), eğitimci maker (educator) ve girişimci maker (enterpreneur). 


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

komik komik
5
komik
beğendim beğendim
3
beğendim
iğrenç iğrenç
13
iğrenç
Başarısız Başarısız
16
Başarısız
Sinirlendim Sinirlendim
13
Sinirlendim
Korkutucu Korkutucu
11
Korkutucu
Sevgi Sevgi
8
Sevgi
Zekice Zekice
16
Zekice
Kadir

Legend

Merhaba, Ben Abdulkadir PALANCI. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Yüksek Lisans öğrencisiyim. Araştırarak yeni şeyleri öğrenmeyi seviyorum. Araştırırken çoğu bilgilerin eksikliği,yetersizliği vb. durumlarla çokca karşılaştım. Bundan dolayı öğrendiğim ve öğrenecek olduğum bilgileri düzenli ve kaliteli bir şekilde sizlerle de paylaşmak istediğim için bu siteyi hazırladım. Her geçen gün yazar kadrosu genişleyen takımımızın arasına sizleri de bekleriz.

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MAKER MOVEMENT

 
Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı