Bulut bilişim; kişisel bilgilerin, internet içeriklerinin ve saklanması gereken dosyaların hiçbir kırtasiye masrafı (kalem, kâğıt, dosya gibi) gerektirmeden ve fiziksel anlamda yer kaplama sorunu olmaksızın depolanmasını sağlayan dijital ortam dosyalama sistemleridir. Bu dosyalama sistemleri özellikle çağımızda bilgiye ulaşma sorununa çok büyük bir çözüm getirmiştir. Üstelik dosyaların, bilgilerin yahut içeriklerin küçük bir flashdiskte taşınabilen bir veri haline getirmesiyle veri kaybı veya yer kaplama gibi sorunlarının da önüne geçmiştir.
Sadece verilerin taşınmasını değil, paylaşılmasını da kolaylaştıran bulut sistemleri özellikle eğitim sektöründe yeni bir çağ başlatmıştır. Dünya üzerinde uzun süredir kullanılan bulut sistemleri ülkemizde yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlamaktadır. Aslında bulut bilişim çok da yabancı olunan bir sistem değildir. Örneğin; Apple uygulamalarından i-cloud bulut bilişim sistemi ile hizmet veren bir uygulamadır. Keza Gmail, Google Docs gibi uygulamalar da bulut sistemi ile çalışan uygulamalardır.
Eğitim Sektöründe Bulut Bilişim Uygulamaları
Özellikle verilerin saklanması, taşınması ve paylaşılması açısında öğrencilere ve öğretmenlere büyük kolaylık sağlayan bulut sisteminin en yaygın kullanıldığı alanlardan biri eğitim sektörüdür.
2008 yılında HP, YAHOO gibi büyük firmaların da desteklediği Open Cirrus adı verilen bir bulut uygulaması sayesinde dünya üzerinde aynı konularda yapılan çalışmaların verilerinin paylaşılması ve geliştirilmesi sağlanmıştır.
Yine 2004 yılında Kuzey California Üniversite’sinin geliştirmiş olduğu bir başka bulut uygulaması olan VLC, aynı amaçla programlanmış olup her öğrencinin kendi bilgisayarına kurulabilme özelliği ile yaygınlığıyla da dikkat çekmiştir.
Live@edu isimli bir başka bulut sistemli program sayesinde öğrenciler çevrimiçi bir şekilde üniversitelerindeki dokümanlara ve bilgilere ulaşabilmektedir.
Bunların yanı sıra, Gmail, Google Drive, Google Docs, Google Çeviri gibi Google uygulamaları da öğrencilerin eğitim hayatlarını ve bilgi paylaşımını kolaylaştıran diğer bulut uygulamalarındandır. Bu uygulamalar sayesinde dünyanın her yerindeki doküman ve bilgilere erişilebilmektedir. Bununla beraber dünyadaki birçok üniversite doküman ve kaynaklarını sunmak için Google App Eğitim Sürümünü aktif olarak kullanmaktadır.
Bulut Bilişim birçok avantajının yanında, gizlilik ilkesindeki açıklarıyla da kullanıcılarını ikiye bölmüş durumda. Kimi otoriteler telif hakkının önemine dikkat çekmeye çalışsa da, bir diğer grup eğitim ve bilimde her şeyin paylaşılması gerektiğini savunmakta.
Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda bulut bilişim sistemlerinin ilerleyen dönemlerde daha da yaygın kullanılacağı açık bir şekilde görülüyor.
Anahtar Kelimeler: bulut bilişim, eğitimde kullanılan bulut bilişim uygulamaları, bulut bilişimin eğitim sektörüne faydaları, bulut bilişim sistemleri
Teknoloji böyle faydalı alanlarda kullanıldığında gerçekten işe yarar oluyor 🙂
Tabiiki, ama burada esas olan teknolojiyi etkili ve verimli bir şekilde kullanabilmektedir. Sırf “kullandım” demek için kullanılmamalıdır.