Açık ve uzaktan eğitim günümüzde gittikçe popüler başlamış bir eğitim türüdür. Popüler olmasının nedeni eğitim, demografik, teknolojik gibi faktörlerdir(Özbek, 2014). Yeni gelişen teknolojilerin açık ve uzaktan eğitim alanında kullanılmaya başlanmasıyla, açı ve uzaktan eğitim alanı farklı bir boyuta bürünmüştür. Bu gelişme beraberinde farklı sorunların eklenmesine olmuştur. Şekil-1 de açık ve uzaktan eğitimde yaşanan sorunlardan bazıları listelenmiştir.

Şekil
1.Açık ve uzaktan eğitimde yaşanan sorunlar
Şekil-1 incelendiğinde uzaktan eğitimde en genel yapı taşının yönetim olduğunu
söyleyebiliriz. Çünkü uzaktan eğitimciler ilk etapta uzaktan eğitimin daha az
genel olduğu düşüncesindeydiler(Simonson, Zvacek ve Smaldino, 2019). Bu durumun
nedenleri, etkileşim ve destek faktörlerinin öğrenenlerin ihtiyacını tam
karşılayamamasıdır(Moore&Kearsley, 2005). Uzaktan eğitimde yaşanan en büyük
dezavantajlarından birisi yalıtılmışlık hissidir ve buna bağlı olan motivasyon
kaybı destek hizmetlerinin en büyük sorunudur(Durak, 2017). Uzaktan eğitimin
geleneksel eğitime göre en büyük dezavantajlarından olan öğrencilerin
yalıtılmışlık hissi ve buna bağlı olaraktan motivasyon kaybı destek
hizmetlerinin de en önemli sorunu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu konuda
yapılması gerekenler gerek öğretmen gerekse öğrencilere verilen desteğin üst
dizeye çıkarılması; bu konuda kurumların yapması gerekenler de görev
dağılımının iyi yapılarak, destek sisteminin iyileştirilmesidir.
Uzaktan eğitim alanında en çok etkilenen öğrencilerdir. Öğrenciler gerek akran-öğretmen içerik arayüz etkileşiminde, gerekse teknolojik yetersizliğinde dolayı yaşanan sorunlardan dolayı uzaktan eğitime karşı tutumları değişmektedir(Horzum, Özkaya, Demirci ve Alparslan, 2013).

Simonson vd.(2019)’e göre Berge ve Muilenburg (2000) uzaktan eğitimde
yaşanan 64 sorunu listelemiş ve bunlardan en önemlilerini ve en az engel teşkil
edenleri şöyle sınıflandırmıştır:
Tablo-1. Berge ve Muilenburg (2000)’e göre uzaktan eğitimdeki sorunlar
Yukarıda verilenlere göre yurt dışındaki çalışmaların daha fazla ve kapsamlı olduğu söylenebilir. Bunun nedenini ise açık ve uzaktan eğitim alanının çok sığ ve dar olmasıdır. Horzum vd. (2013)’nin Abrami, Lou ve Borokhovski’den (2004) aktardığına göre uzaktan eğitim araştırmalarının sığ ve dar kapsamlı olmasının nedeni şunlardır:
- Uzaktan eğitim öğrencilerinin sınıf ortamındaki öğrencilere göre araştırmaya katılmalarının zor olması,
- Uzaktan eğitim öğrencisi araştırmaya katılmayı kabul dahi onunla iletişim kurmak yüz yüzeye göre daha zor olması,
- Gerçek deneysel desenleri tasarlamanın ve uygulamasının zor olmasıdır.
Bu nedenler uzaktan eğitimdeki araştırma konularının 6 kategoride sınıflandırılmasıdır(tasarım, geliştirme, yönetim, değerlendirme, kurumsal, kuram ve araştırma). Bu araştırma konularının çok büyük bir bölümünün sadece literatür araştırmasının yapılmasıdır ve yurtdışındaki araştırmalar Türkiye’de yapılan uzaktan eğitim araştırmalarına göre daha farklı eğilimde olduğu(öğretim tasarımı, kuram ve araştırma vb.) için bu konuda güncel eğilimlerin yakalanması gerekmektedir(Horzum vd., 2013). Türkçe olarak yapılan araştırmalarda uzaktan eğitim kuramlarına yönelik araştırmalarının azlığı göze çarpmaktadır. Bunun beraberinde literatür taramalarının alandaki sorunlara çözüm üretemediği de düşünülmektedir(Horzum vd., 2013).
Uzaktan eğitim alanında yayınlanan makalelerin dışında basılan kitaplar ve dergiler de bulunmaktadır. Uzaktan eğimin etkisinin küresel olması nedeniyle Türkiye’de basılan dergiler İngilizce olarak yayınlanmaktadır (Horzum vd., 2013) ve bu durum Türkiye’de uzaktan eğitim araştırmalarını zorlaştırmaktadır. Uzaktan eğitim alanında yapılan teorik araştırmaların haricinde yeni teknolojiler de incelenerek deneysel çalışmalarda yapılmalıdır(Durak, 2017).
KAYNAKLAR
Durak, G. (2017). Uzaktan eğitimde destek hizmetlerine genel bakış: sorunlar ve eğilimler. Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 3(4), 160-173.
Moore, M.G. & Kearsley, G. (2005). Distance education. a systems view. Belmont, CA: Wadsworth
Horzum, M. B., Özkaya, M., Demirci, M., & Alpaslan, M. (2013). Review of Turkish distance education research
Simonson, M., Zvacek, S. M., & Smaldino, S. (2019). Teaching and Learning at a Distance: Foundations of Distance Education 7th Edition. IAP.
Uşun, S. (2006). Uzaktan eğitim, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara
Özbek, E. A. (2014 ). Açık ve uzaktan öğrenmenin günümüzdeki durumu . Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi , 154-165.
Özkul, A. E., & Aydın, C. H. (2016). Açık ve Uzaktan Öğrenmenin Temelleri ve Araştırmalar. K. ÇAĞILTAY, & G. Yüksel içinde. Öğretim teknolojilerinin temelleri: Teoriler, araştırmalar, eğilimler, 633-654.
0 Yorum