Mobil Öğrenme Nedir?

Eğitimciler 20. yüzyılın sonlarına doğru gelişen teknoloji, artan nüfus ve eğitim-öğretim faaliyetlerinin yetersiz kalmasıyla yeni bir arayış içerisine girmişlerdir. Bu arayışların sonunda eğitimde radyo, televizyon, sinema gibi araçlar kullanılmaya başlanmış ve mobil öğrenmenin temelleri atılmıştır. Günümüzde mobil cihazlarında taşınabilir hale gelmiştir. Bu kapsamda çevreye göre gerçek zamanlı olarak uygulamaların veri toplayabilmesiyle öğretimde birçok fırsatı da beraberinde getirmiştir.

                İnternet ve Web 2.0 teknolojilerinin gelişmesine bağlı olarak mobil öğrenme ortamlarının sayısında ve niteliğinde artış meydana gelmiştir. Bu kapsamda insanlar internet ile bilgiye daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabilme imkânına sahip olmuşlardır. Böylece mobil öğrenme kavramı ortaya çıkmış ve İnsanların birbirleriyle iletişime girmeleri, esnek öğrenme ortamı sağlanması, hayat boyu öğrenmenin kolaylaştırılması açısından etkili bir öğrenme modeli olmuştur.

                Mobil öğrenme, öğrenme ortamlarında mobil cihazların kullanımı ile belirlenen kazanımlara ulaşmanın yanı sıra ilgili kaynaklara ulaşmasını sağlayacak süreçleri de kapsamaktadır. Bu kapsamada öğretmenlerin mobil öğrenme ile ilgili avantaj ve dezavantajlarını bilmeleri önemlidir. Ayrıca kullanılan cihaza ait temel bilgileri, ilgili yazılımın ve donanımın özelliklerini bilmeleri ve ayrıca bu cihazların etkili kullanılması gerekmektedir. Bu kapsamda mobil öğrenmede kullanılan donanımlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz: Mobil telefonlar, tablet bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve kişisel cep bilgisayarları (PDA), sunucular.

                Mobil cihazlar günümüzde artık herkes tarafından tercih edilmekte ve kullanılmaktadır. Bunun sebebi hareket halindeyken ve istenilen zamanda bilgiye ulaşılabilmesidir. Bu sayede bilgi ihtiyacı giderilmektedir. Günümüzde insanların mobil öğrenme ihtiyaç duymasının en önemli nedeni; insanların öğrenme anlayışlarının ve durumlarının değişmesidir (Bozkurt, 2015).

Mobil cihazlar artık hayatımızın bir parçası olmuştur. Yapılan araştırmalarda bunu doğrular niteliktedir. Öyle ki insanlar artık telefonlarını birbirleriyle iletişim kurmaktan çok araştırma yapmak için kullanmaktadır. Mobil öğrenme sayesinde insanlar istedikleri yerlerde, istedikleri kadar ve istedikleri konulara göre öğrenmelerini düzenlemektedir.

Mobil Öğrenmenin Avantajları

                Tüm bu özellikleri dikkate aldığımızda mobil öğrenmenin avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Eğitimde fırsat eşitliğini sağlar.
  • Mobil öğrenin en önemli özelliği geri bildirim ve anlık değerlendirme yapılabilmesidir. Bu özelliği ile mobil öğrenme, uzaktan eğitimin farklı olduğunu söyleyebiliriz.
  • İnsanların zamanlarını verimli geçirmelerini sağlar.
  • İnsanların iletişim ve etkileşim için harcadıkları süreyi azaltır.
  • İş birliğine dayalı bir öğrenme sağlayabilir.

Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

komik komik
13
komik
beğendim beğendim
23
beğendim
iğrenç iğrenç
5
iğrenç
Başarısız Başarısız
8
Başarısız
Sinirlendim Sinirlendim
5
Sinirlendim
Korkutucu Korkutucu
3
Korkutucu
Sevgi Sevgi
26
Sevgi
Zekice Zekice
12
Zekice
Kadir

Legend

Merhaba, Ben Abdulkadir PALANCI. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Yüksek Lisans öğrencisiyim. Araştırarak yeni şeyleri öğrenmeyi seviyorum. Araştırırken çoğu bilgilerin eksikliği,yetersizliği vb. durumlarla çokca karşılaştım. Bundan dolayı öğrendiğim ve öğrenecek olduğum bilgileri düzenli ve kaliteli bir şekilde sizlerle de paylaşmak istediğim için bu siteyi hazırladım. Her geçen gün yazar kadrosu genişleyen takımımızın arasına sizleri de bekleriz.

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MOBİL ÖĞRENME

 
Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube, Vimeo veya Vine Kodları
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı