Toplum, tarihin başlangıcından bu yana ilerlemesine bir sonraki teknolojiye geçerek devam etmiştir. Her geçen yıl daha gelişkin ve daha ileri bir safhaya doğru adeta koşarak ilerleyen insan ırkı, bir yandan da bu gelişimi nasıl yöneteceğine ve bir sonraki aşamaya nasıl geçileceğine yönelik çalışmalar geliştirmiştir.
Sanayi devriminden sonra müthiş bir hızla gelişen endüstri sektörü gelişimini, teknolojinin de kattığı kolaylıkla daha büyük bir hızla devam ettirmektedir. Toplum 5.0 bu gelişimin günümüzdeki adımı olarak nitelendirilebilir.
Pekiyi nedir bu Toplum 5.0? Toplum 5.0; teknolojiyi ve güncel gelişimi doğru kullanabilme yetisini destekleyen bir felsefedir diyebiliriz. Japon devlet adamı Shinzo Abe’nin ortaya koyduğu bu toplumsal gelişim felsefesi toplumun büyük bir kısmını endişelendirmekte. Çünkü Toplum 5.0 felsefesi sonucunda robotlaşması düşünülen insan gücünün istihdam problemlerini de beraberinde getireceğine yönelik büyük bir kanı mevcut.
Toplum 5.0’in Uygulanma Biçimi ve Değerlendirilmesi
Geçtiğimiz yıllarda, İngiltere yapılan bir Toplum 5.0 uygulaması, aslında bizlere Toplum 5.0’in ne vadettiğini tam olarak açıklamakta. İnsansız hava araçlarının İngiltere’de 1 hektarlık alana tohum ekip ilaçladıktan sonra hasat kaldırması ve bunları yaparken insani kuvvetten yardım almaması bizlere Toplum 5.0 felsefesinin sonuçlarını net biçimde anlatmakta.
Toplumun faydasını birinci öncelik olarak kabul eden bu gelişmiş teknoloji, robotların ve insansız hareket edebilen makinaların üzerinde çalışmalarını sürdürmekte.
Toplum 5.0 aslında topluma şu hedefleri sunmakta;
Dünya üzerindeki yaşlı nüfusuna karşı çözümler üretmek,
Teknoloji ile sosyal hayatı maksimum seviyede birleştirmek,
Toplum çıkarlarının her şeyin üzerinde tutmak,
Gelişen endüstrinin tahrip ettiği ekosistemdeki bozulmaları revize etmek.
Türkiye’de Toplum 5.0
Toplum 5.0 felsefesine, dünya üzerindeki diğer gelişmiş ülkelerin verdiği önem ne yazık ki ülkemizde aynı etkide değil. Henüz endüstrimiz dahi yeterince gelişememişken uygulanabilir Toplum 5.0 uygulamalarından söz etmek ütopik olacaktır. Dijital teknolojiler, endüstri sektöründe yeteri kadar yaygın olmadığı göz önünde bulundurulursa Toplum 5.0 uygulamaları ülkemizde oldukça sınırlı düzeyde. Bu sorunun önüne ancak kalifiye eleman yetiştirmekle geçileceği açık bir gerçek.
Yapay zekanın kullanım alanları tüm dünyayı iki bölmüş durumdayken, Toplum 5.0 felsefesi ve uygulama alanları yaygınlaşmasından hiçbir hız kaybetmiyor. Bilim kurgu filmlerinde söz edilen robotların dünyayı ele geçirmesi klişesi, korkutucu senaryolardan sıyrılarak gerçekleşmek üzere.
Anahtar Kelimeler: Toplum 5.0, Toplum 5.0 uygulamaları, yapay zeka, teknolojik gelişim, toplumsal gelişim, Toplum 5.0 felsefesi
0 Yorum