Girişimcilik alanında yapılan gelişmeleri takip eden Startups.watch, Türkiye’de ve Dünya’da en çok yatırım alan şirketleri açıkladı. 2019 yılının ilk çeyreğinde en çok yatırım alan şirketleri açıklayan startups.watch, Türkiye’de 19.6 milyon dolarlık bir yatırımın gerçekleştiğini belirtti. Türk ekonomistler bu miktarın çok az olduğuna dikkat çekerken, özellikle giyim sektörlerinin en çok yatırım alan olması göze çarptı. 

En çok yatırım gerçekleştirilen sektörler

Özellikle, giyim, kültür sanat, gıda, eğitim, yapay zeka ve teknoloji alanında oldukça yatırım rağbeti gören konular, finansal olarak dudak uçurtan rakamlarla finanse edilmekteler. Yatırımları değerlendiren startups.watch şirketi verilerine göre, 2019 yılının ilk çeyreğinde 13 yatırımın toplamda 19.6 milyon dolarlık bir yatırım aldığı tespit edildi. Bu rakam ekonomistleri yeterince tatmin etmemesine rağmen oldukça büyük rakam olduğu göze çarpmakta. 

En çok yatırımı alan bayan tesettür giyim sektörü, 15 milyon dolarlık yatırım ile ipi göğüslemekte. Bunu yapay zeka ve teknolojik içerikli yatırımlar takip etti. 

Ekonomistlerin yapmış olduğu açıklamalara göre 19.6 milyon dolarlık bir yatırımın Türkiye gibi ekonomisi gelişmekte bir ülke açısından oldukça az olduğu kanısına varılmakta. Kişi başı 0.25 dolarlık bir yatırım bütçesi olduğu düşünüldüğünde Türkiye’nin yatırım açısından büyük bir sıçrama yapmak zorunda olduğu gözler önüne seriliyor. Özellikle yapay zeka, teknoloji ve bulut teknoloji sistemlerine yapılacak yatırımların hem istihdamı arttıracağı hem de Türkiye’yi bilimsel anlamda ileriye taşıyacağı düşünülmektedir. 

Girişimcilik ekosisteminde en çok kullanılan ifadelerinden, Unicorn ya da “Unicorn Girişim”, değeri 1 milyar dolar ile 1 milyar dolardan arasında olan girişimleri ifade etmekte. Ne yazık ki Türkiye’de Unicorn Girişim yahut Unicorn Şirket olarak değerlendirilebilecek bir şirket henüz yok. Bunun eksikliğini özellikle vurgulayan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Agdaviç “”İTO Başkanı olarak bir hayalim var. Türkiye’den ama özellikle de Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nden (BTM) ilk Türk ‘unicorn’unun çıkmasını isterim. Mart 2019 itibariyle dünyada 327 adet unicorn startup, yani 1 milyar dolarlık değerlemeye ulaşan yeni girişim şirketi var. İşte biz BTM ile bunlardan birinin Türk olması hayalini hayata geçirmeye çabalıyoruz. Özellikle yapay zeka teknolojisi üzerine bir girişimin olması ise en büyük hedefimiz.” sözleriyle de özellikle yapay zeka sektörüne önem verdiğini belirtmiş oldu.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

komik komik
6
komik
beğendim beğendim
6
beğendim
iğrenç iğrenç
15
iğrenç
Başarısız Başarısız
1
Başarısız
Sinirlendim Sinirlendim
15
Sinirlendim
Korkutucu Korkutucu
13
Korkutucu
Sevgi Sevgi
11
Sevgi
Zekice Zekice
17
Zekice
hate hate
11
hate
confused confused
3
confused
fail fail
15
fail
fun fun
13
fun
lol lol
10
lol
omg omg
6
omg
win win
3
win
Kadir

Legend

Merhaba, Ben Abdulkadir PALANCI. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Yüksek Lisans öğrencisiyim. Araştırarak yeni şeyleri öğrenmeyi seviyorum. Araştırırken çoğu bilgilerin eksikliği,yetersizliği vb. durumlarla çokca karşılaştım. Bundan dolayı öğrendiğim ve öğrenecek olduğum bilgileri düzenli ve kaliteli bir şekilde sizlerle de paylaşmak istediğim için bu siteyi hazırladım. Her geçen gün yazar kadrosu genişleyen takımımızın arasına sizleri de bekleriz.

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2019 Yılında Destek Alan Girişimler

 
Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı