Son yıllarda kodlama eğitiminin önemsenmektedir. Ülkemizde de bu alanda çeşitli aktiviteler yapılmaktadır. Bu aktivitiler, genellikle özel okullar, özel kurslar ve çeşitli bilim merkezlerinde çocuklara ulaştırılmaktadır. Bu aktiviteler sayesinde çocuklara 21. yüzyıl becerilerinin kazandırılması hedeflenmektedir.

Akademik bir beceri olarak kodlama mantıksal akıl yürütmenin bir parçası olarak görülmekte ve günümüzde “21. yüzyıl becerileri” olarak adlandırılan becerilerden biri olarak kabul edilmektedir.

Zehra SAYIN* Süleyman Sadi SEFEROĞLU**
Yeni Bir 21. Yüzyıl Becerisi Olarak Kodlama Eğitimi ve Kodlamanın Eğitim Politikalarına Etkisi

21. yüzyılda kodlama ve programlama bilgisinin önemi bütün sektörlerde çalışanlar için önemli bir hale gelmeye başlamıştır. Öte yandan işverenler de yeni yaklaşımlar doğrultusunda çalışanlarını kod yazabilecek düzeyde kişileri tercih etmeye başlamışlardır.

Tüm bunlardan dolayı birçok kişi kodlama öğrenmek-öğretmek için farklı yollar arayışına girmişlerdir. Nitekim son yıllarda birçok kurum ve kuruluş tarafından kar amacı gütmeden eğitimler verilmeye başlanmış, farklı alanlarda çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalardan bazıları ise yeni başlayan kişiler için kodlama mantığını öğretmek amacıyla blok tabanlı uygulamalardır. Bu uygulamalar öğrenciler için problem çözmeye ilişkin stratejiler geliştirmelerine, projelerini tasarlrken fikirleri arasında daha rahat ilişkiler kurmalarına yardımcı olmaktadır.

En bilinen blok tabanlı uygulamar şunlardır:

Günümüzde bireylerin sahip olması gereken yeni bir beceri olan kodlama becerisinin çeşitli ülkelerde farklı eğitim politikaları doğrultusunda yer verdikleri görülmektedir. Örneğin Belçika’da “bilişimsel düşünce ve programlama”, Bulgaristan’da “algoritmik problem çözme ve programlama”, Estonya’da “programlama”, İspanya’da “programlama, algoritma ve robotik” ve İngiltere’de “computing” kavramları “kodlama”nın karşılığı olarak yer almaktadır (Balanskat & Engelhardt, 2014). Burada robotik kelimesinin üzerinde biraz durmak gerekir. Robotik, bilgisayar, yazılım, makine üçlüsünden oluşan bir çalışma alanıdır. Baktığımzıda robotiğin temelinde kodlamanın olması işi biraz daha ilginç hale getiriyor. Çünkü kodlama öğretilmesi için yapılan blok tabanlı uygulamalar ve robotik teknolojisinin daha basit hale getirilerek (
çeşitli bileşenlerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan araçlar, Arduino gibi), konuşturulması ile çocuklara çeşitli projeler doğrultusunda, hem kodlama hem de robotik sevgisini aşılamaktadır. Bu sevgiyi aşılamak için bir kaç malzemeye ihtiyaç duyulmaktadır, bilgisayar ve kodlaması yapılacak beyin, sensörler vb. Peki elimizde bunlar yok, alacak maddi imkanımız da yok, nasıl öğrenebiliriz/öğretebiliriz? Cevap: CoderZ

CoderZ platdotmu tarayıcı üzerinde çalışan ve robotumuzu kodlayıp, simüle edebileceğimiz bir platformdur. Bu platform ile bilgisayarımıza kurulum yapmadanbir araçtır. Gelelim en önemli noktaya, fiyatına. Kişisel olarak 75 dolarCIK. Ancak okullar için alacak olursan 24 kişilik bir sınıf için 840 dolara denk geliyor. Bu da kişi başı 35 dolara denk gelmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı toplu olarak alacak olursa mutlaka çok çok daha düşük fiyatlara gelecektir. Ya da bir başka güzel çözüm yolu ise aynı mantıkta tarayıcı tabanlı çalışan bir robotik kodlama platformunun Milli Eğitim Bakanlığınca kurulması böylece bedavaya kullanmaya başlamış olabiliriz. Bakanlık bünyesinde veya Tübitak destekli bir yazılım ekibi çok rahat bir şekilde böyle bir işin altından kalkabilir diye düşünüyorum. Bu proje tamamlanıp ardından EBA üzerinden tüm Devlet okullarındaki öğrencilere ücretsiz bir şekilde erişime açılabilir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

komik komik
17
komik
beğendim beğendim
19
beğendim
iğrenç iğrenç
7
iğrenç
Başarısız Başarısız
11
Başarısız
Sinirlendim Sinirlendim
7
Sinirlendim
Korkutucu Korkutucu
6
Korkutucu
Sevgi Sevgi
4
Sevgi
Zekice Zekice
11
Zekice
hate hate
3
hate
confused confused
11
confused
fail fail
6
fail
fun fun
5
fun
lol lol
1
lol
omg omg
15
omg
win win
11
win
Kadir

Legend

Merhaba, Ben Abdulkadir PALANCI. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Yüksek Lisans öğrencisiyim. Araştırarak yeni şeyleri öğrenmeyi seviyorum. Araştırırken çoğu bilgilerin eksikliği,yetersizliği vb. durumlarla çokca karşılaştım. Bundan dolayı öğrendiğim ve öğrenecek olduğum bilgileri düzenli ve kaliteli bir şekilde sizlerle de paylaşmak istediğim için bu siteyi hazırladım. Her geçen gün yazar kadrosu genişleyen takımımızın arasına sizleri de bekleriz.

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tarayıcı İle Robotik Kodlama Uygulaması

 
Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı