Yakın zamanda hayatımıza giren kavramlardan birisi “21. Yüzyıl becerileri” kavramıdır. Bu kavram gelecekte çocuklarımızı gelecek için hangi becerileri kazandırmamız gerektiği hakkında bilgiler vermektedir. Problem çözme, eleştirel düşünme, işbirliği bunlardan bir kaçıdır. Mantıksal açıdan akıl yürütme olarak görülen kodlama da bunlardan birisidir. Günümüzde kodlamanın gerek öğrenciler gerekse farklı alanlarda çalışan bireyler için gereklilik haline gelmiştir. Kodlamanın bir diğer önemli gerekliliği ise endüstri 4.0 ile birlikte ihtiyaç haline gelen insan gücünün ortaya çıkmasıdır. Bu açıdan önümüzdeki dönemlerde ülkelerin ekonomik anlamda gelişmesi, kalkınması için kodlamanın daha ayrıntılı olarak üzerinde çalışılması gerekmektedir.
Yukarıda da bahsettiğim gibi kodlama eğitimi birçok açıdan önemli bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için birçok materyaller, araçlar, kaynaklar bulunmaktadır. Örneğin MEB’in yürütmekte olduğu EBA bunlara verilebilecek en iyi örneklerden birisidir. Online ortamlarda faklı seviyelere, farklı hedef kitlelere göre çok çeşitli kaynaklar bulmam mümkün. Fakat bazı engelleri bulunan öğrenciler, bireyler bu kaynaklara ulaşmakta, kullanmakta zorluklar çekmektedir. Kodla gör projesi sayesinde görme engelli bireylerin kodlama yeteneklerini geliştirmeleri için kullanılan bir uygulama geliştirilmiştir. Gün geçtikçe de geliştirilmeye devam eden bu uygulama geliştirilme aşamasında olduğu için henüz kullanılamamaktadır. Görme engelli bireyler ile yapılan görüşmelere sonucunda denenmekte ve halen eksikliklerin giderilmesi için çalışmalara devam edilmektedir.

Bu projede bireylerin görme yetileri ne düzeyde olursa olsun, temel programlama becerileri, sayısal düşünme yetenekleri v.b. kazanımların elde edilmesi amaçlanmaktadır. Bunun için fiziksel bir programla dili tasarlanmaktadır. Bunun için tasarlanan fiziksel prototipler kullanıcılara dağıtılmaktadır. Yani kullanıcı temelli bir yaklaşım benimsenerek geliştirilmeye devam edilmektedir. Bu sayede çocukların ilgi düzeyleri üst seviyelerde tutularak ürün etmelerine yönelik teşvikte bulunabileceklerdir. Çocukların yaratıcı, ilgi çekici, eğlenceli bir şekilde öğrenme deneyimi kazandırılacaktır. Fakat projenin hitap ettiği kitle 7-11 yaş düzeyi olduğu için daha büyük yaşta olan ve görme engelli bireyler için daha basit düzeyde kalacaktır. Bu açıdan faklı engeli bulunan bireyler için daha fazla çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu açıdan gerek yazılım gerekse eğitimsel unsurlar göz önünde bulundurularak bu tarz uygulamalar, projeler, araştırmalar yapılabilir.
0 Yorum