Yakın zamanda hayatımıza giren kavramlardan birisi “21. Yüzyıl becerileri” kavramıdır. Bu kavram gelecekte çocuklarımızı gelecek için hangi becerileri kazandırmamız gerektiği hakkında bilgiler vermektedir. Problem çözme, eleştirel düşünme, işbirliği bunlardan bir kaçıdır. Mantıksal açıdan akıl yürütme olarak görülen kodlama da bunlardan birisidir. Günümüzde kodlamanın gerek öğrenciler gerekse farklı alanlarda çalışan bireyler için gereklilik haline gelmiştir. Kodlamanın bir diğer önemli gerekliliği ise endüstri 4.0 ile birlikte ihtiyaç haline gelen insan gücünün ortaya çıkmasıdır. Bu açıdan önümüzdeki dönemlerde ülkelerin ekonomik anlamda gelişmesi, kalkınması için kodlamanın daha ayrıntılı olarak üzerinde çalışılması gerekmektedir.

                Yukarıda da bahsettiğim gibi kodlama eğitimi birçok açıdan önemli bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için birçok materyaller, araçlar, kaynaklar bulunmaktadır. Örneğin MEB’in yürütmekte olduğu EBA bunlara verilebilecek en iyi örneklerden birisidir. Online ortamlarda faklı seviyelere, farklı hedef kitlelere göre çok çeşitli kaynaklar bulmam mümkün. Fakat bazı engelleri bulunan öğrenciler, bireyler bu kaynaklara ulaşmakta, kullanmakta zorluklar çekmektedir. Kodla gör projesi sayesinde görme engelli bireylerin kodlama yeteneklerini geliştirmeleri için kullanılan bir uygulama geliştirilmiştir. Gün geçtikçe de geliştirilmeye devam eden bu uygulama geliştirilme aşamasında olduğu için henüz kullanılamamaktadır. Görme engelli bireyler ile yapılan görüşmelere sonucunda denenmekte ve halen eksikliklerin giderilmesi için çalışmalara devam edilmektedir.

Bu projede bireylerin görme yetileri ne düzeyde olursa olsun, temel programlama becerileri, sayısal düşünme yetenekleri v.b. kazanımların elde edilmesi amaçlanmaktadır.  Bunun için fiziksel bir programla dili tasarlanmaktadır. Bunun için tasarlanan fiziksel prototipler kullanıcılara dağıtılmaktadır. Yani kullanıcı temelli bir yaklaşım benimsenerek geliştirilmeye devam edilmektedir. Bu sayede çocukların ilgi düzeyleri üst seviyelerde tutularak ürün etmelerine yönelik teşvikte bulunabileceklerdir. Çocukların yaratıcı, ilgi çekici, eğlenceli bir şekilde öğrenme deneyimi kazandırılacaktır. Fakat projenin hitap ettiği kitle 7-11 yaş düzeyi olduğu için daha büyük yaşta olan ve görme engelli bireyler için daha basit düzeyde kalacaktır. Bu açıdan faklı engeli bulunan bireyler için daha fazla çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu açıdan gerek yazılım gerekse eğitimsel unsurlar göz önünde bulundurularak bu tarz uygulamalar, projeler, araştırmalar yapılabilir.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

Sizin Tepkiniz Nedir?

komik komik
13
komik
beğendim beğendim
12
beğendim
iğrenç iğrenç
5
iğrenç
Başarısız Başarısız
8
Başarısız
Sinirlendim Sinirlendim
5
Sinirlendim
Korkutucu Korkutucu
3
Korkutucu
Sevgi Sevgi
17
Sevgi
Zekice Zekice
7
Zekice
hate hate
1
hate
confused confused
10
confused
fail fail
5
fail
fun fun
3
fun
lol lol
16
lol
omg omg
13
omg
win win
10
win
Kadir

Legend

Merhaba, Ben Abdulkadir PALANCI. Atatürk Üniversitesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği Bölümü Yüksek Lisans öğrencisiyim. Araştırarak yeni şeyleri öğrenmeyi seviyorum. Araştırırken çoğu bilgilerin eksikliği,yetersizliği vb. durumlarla çokca karşılaştım. Bundan dolayı öğrendiğim ve öğrenecek olduğum bilgileri düzenli ve kaliteli bir şekilde sizlerle de paylaşmak istediğim için bu siteyi hazırladım. Her geçen gün yazar kadrosu genişleyen takımımızın arasına sizleri de bekleriz.

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Görme Engelliler İçin Kodlama

 
Bir format seçin
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı