Rüyanızda zamanı başa sarabilir hatta yaşadığınız andan yıllar sonrasına birdenbire geçiverirsiniz. Tanıdıklarınızın yanı sıra daha önce hiç görmedikleriniz, tanımadıklarınız da misafir olur rüyalarınıza. Çoğu kez uykularımızdan uyanınca hatırlayamadıklarımız da vardır…
Peki ya internet?
İçinde “olamayan” bir şeyin “olamadığı”, birçok alanda bilgi edinmek için başvurduğumuz ilk kaynaklardan biri belki de birincisi internet. Doğru ve verimli kullanıldığında rüya görmenin ötesinde rüyalarınızı gerçekleştirebileceğiniz bir imkân da sunabiliyor sizlere.
Rüyalarınızın kâbusa dönüşmemesi için internetin bilinçli kullanılması gerekli. Bu konuda birçok uyarı yapılmakta. Ne istediğini bilen, bilginin paylaşıldıkça çoğalacağının bilincinde olan kullanıcıların elinde neredeyse her şeyi bulabileceğimiz bir alan. Sadece bilgiye ulaşmanın yanı sıra dünyanın hemen her yerindekilerle iletişimimizi sağlayan bir araç da aynı zamanda. Görmediklerimizi görebilme, tanımadıklarımızı tanıyabilme olanağının yanı sıra “halimizi ve ahvalimizi” sesli ve görüntülü olarak “sanal” bir “sosyal çevre” ile paylaşmamızı sağlıyor. Bize sunduğu bu imkânlar aynı zamanda birer zararlı alışkanlık haline de dönüşebiliyor.
Nasıl mı? Sanal bir sosyal çevreyle iletişim kurmamızı sağlarken, insanlarla gerçek iletişimimize zarar verebiliyor, eğlenceli vakit geçirme amacıyla kullanıldığında bağımlılık yapabiliyor, vaktinizi sizden çalabiliyor; zararlı sitelerin de bulunası sebebiyle ruh sağlığına zarar verebiliyor, bu sitelerin çocuklar tarafından –istemeden de olsa karşılaşabildikleri için- kullanılması onların zihinlerine zarar verebiliyor, kötü niyetli kullanıcılarla karşılaşabileceğimiz için sahtekârlar tarafından dolandırılmamamıza imkân tanıyabiliyor tüm bunlarla beraber bilinçsizce uzun süre kullanıldığında hareketlerimizi kısıtladığından vücudumuzun çalışmasına zarar verebiliyor, şeklinde sıralanabilir.
Biraz dikkat ve bilinçle “rüyalarınızı” kâbusa dönüştürmeyin. İnternet ve sosyal medya kullanımının hayatımızdaki tesirlerinin bir yönünü Selami Ece “Messenger” isimli şiiriyle şöyle dikkatlere sunuyor. “eskiden sokağın başında beklenirdi/çöplükte/ şimdi bilgisayarın başında/ me-se-ne-‘de/ eskiden evden dışarı çıkması gözlenirdi/ şimdi çevrimiçine girmesi/ eskiden tur üstüne tur/ şimdi dur ha dur/ aşk dediğin arık teknoloji/ biraz computure/ ve sevgili/ teacher of literaure”
SİBER ZORBALIK HAKKINDA YAZDIĞIM YAZIYI OKUMAK İÇİN BU BAĞLANTIYI KULLANABİLİRSİNİZ.
Siber zorbalık, siber zorbalık belirtileri, ebeveynler nasıl yardım edebilir, …
Öğrenme ve Yenilenme Becerileri, Bilgi, Medya ve Teknoloji Becerileri, …
0 Yorum